vaktechnische kunde rietdekken

Ambachtelijk handwerk de fijne kneepjes van het vak in de vingers hebben

​​​​​​​

' Gefascineerd van vakmanschap! '

- een grote bekwaamheid in het rietdekkersvak -​​​​​​​


Waarom is vakmanschap zo belangrijk voor ons?

Een vaktechnisch goed gelegd rieten dak, is een duurzaam rieten dak.

Dit heeft tot gevolg dat het een lange levensduur heeft, langer mooi blijft, en waar u langer van kan genieten.

Vakmanschap betreft werk met een bepaalde moeilijkheidsgraad, waar een gedegen basiskennis en jarenlange werkervaring voor nodig is.


Wat is nu echt góéd rietdekken? Met toewijding en aandacht je vak uitoefenen. De juiste bos op de juiste plaats selecteren, bijvoorbeeld; een mooie en stevige bos uit zoeken voor op de hoeken, en een stevige stormsteek er op zetten. Op de uiterste hoeken van het dak en wolfseind zelfs twee stormsteken zetten. Daardoor kan er geen stormschade onstaan. Er continu op toezien of er voldoende afschot is op het riet, werken met een nette slijtlaag, dat de draden recht geschroefd worden, de breeuw schuin genoeg opgezet word, en er strak op de maat gemeten wordt.

Kortom, wij, als rietdekkers zijn voortdurend allert, dat het dak vaktechnisch goed opgebouwd word.


Kwaliteit en vakmanschap word pas gezien op de lange duur. Als een dak er na een lange tijd nog mooi en goed uitziet, is dat zoals het hoort. Als wij een oud rieten dak moet afbreken zie je nog dat vroeger de daken werden gebonden met wilgentenen. Tijdens het afbreken zie je goed dat er tijdens de aanleg aandacht is geschonken aan vakmanschap. Gebrek aan vakmanschap vinden wij de grootste ergenis die er bestaat. Als rietdekker hebben we wél de verantwoordelijkheid om met kwalitatief goed eerste soort dekriet, en de benodigde vakkennis en vakmanschap een duurzaam rieten dak te leggen.

Dit is van essentieel belang voor de potentiële levensduur van een rieten dak.


"Voor een flinke investering mag u ook kwaliteit verwachten. wij nemen geen genoegen met minder kwaliteit, Daarom streven wij naar het maximaal haalbare vakmanschap,

om hoog kwalitatief werk af te leveren."


Vakmanschap is intelligentie

Als vakmannen voeren wij ons werk uit op basis van vakmanschap én kennis van de theorie. Je moet op theoretisch niveau goed weten hoe een dak in elkaar zit en hoe het zich gedraagt. Rietdekken moet je goed kunnen maar ook goed snappen.

De vakkennis die je op de vakopleiding en op het werk heb opgedaan is daarom enorm belangrijk.

Door in het verleden veel gewerk te hebben bij verschillende bedrijven, heb ik overal nét dat beetje extra geleerd.

Je ziet dingen in de praktijk die niet op de vakopleiding worden geleerd.

Het ambacht beheersen is het vak goed bijhouden en de kennis goed opslaan.

"rietgedekt Met oog en aandacht voor detail"


Stijlvol Ambachtelijk Duurzaam





Meesterschap - ook wel excellent vakmanschap

Om de rietlaag voorlopig vast te zetten gebruiken sommigen rietdekkers haken of knechten. Anderen binden de laag gelijk met het aanbrengen goed vast. Deze laatste methode noemt de dekker, 'uit de hand aanleggen'

Door de jarenlange ervaring hebben we beide technieken goed onder de knie gekregen.

Wat heb je nodig voor een

echt góéd rieten dak?


Goed riet

Voldoende tijd

Vakmanschap

Het aanzicht, de breeuw


De breeuw is de schuine zijkant, ofwel het opgaande overstek van een rieten dak. Die laat zien hoe een dik rietpakket er op zit. De binnenzijde moet armer uitgevoerd worden zodat hij schuin staat. Dit heeft twee voordelen: allereerst de kwaliteit. Doordat hij scheef naar buiten staat, watert het minder in, en als tweede toont de breeuw daardoor forser. Belangrijk is dat de breeuw overal precies hetzelfde over de muur moet steken, en overal even dik toont, en er moet natuurlijk een strakke lijn op zitten.



Nostalgisch goot en naald


Een methode om de draad door het riet te krijgen is met 'goot en naald'. De goot word door het riet en het oog van de naald gestoken. De draad word vervolgens door de goot en dus door het oog van de naald gevoerd, en onder de panlat door weer naar boven getrokken, en kan de rietlaag worden vastgezet. Deze steek word om de 20 cm gezet. Deze techniek dateert van het einde van de negentiende eeuw. Het word vandaag de dag steeds minder toegepast.

Het gebruik van de liniaal


De dikte van de oversteek van de onderkant kan verschillen. Dat heeft alles te maken met de hellingshoek van de kapcontructie. Hoe flauwer het dak, hoe dikker de onderkant en andersom. Als de onderkant te dik word opgezet krijg je een 'schep' in je dak, maar als hij te arm word opgezet, dan gaat de onderkant afhangen. Dit is allebei niet goed. Door te werken met een liniaal krijg je een perfecte maatvoering. Met aandacht en precisie werken zorgt voor een mooi resultaat.

Kneiter strak - uitblinken in perfectie - strak lijnenspel

Al de hoekkepers, hoeken van dakkapellen, breeuwen en onderkanten worden gericht met een rechte steigerplank.

Overal zit dan een strakke rechte lijn op! 100 % recht, strakke waterpas lijnen en rechte hoekkepers.

Meten,meten,
strak op de maat!

Een nieuw rieten dak gelegd op een vlakke ondergrond, behoort vlak en strak opgeleverd te worden, langs het dakvlak kijkend is een glooiing niet toegestaan!



'vakwerk en dat is het'

Vakkundig Rietdekken.nl