ambacht anno nu

rietdekken is ambachtelijk handwerk

Een eeuwenoud ambacht, een vak apart.

Dit ambachtelijke vak kan alleen in de praktijk aangeleerd worden. Door jaren mee te werken met ervaren vaklieden, leergierig alles te vragen en meekijken word het vak eigen gemaakt. De leermeester zal je elke keer corrigeren en zodoende de handmatige vaardigheden bij brengen. Al doende leert men.


Om het onder de knie te krijgen, moet je vijf á zes jaar lang fulltime rietdekken.


Mijn leermeester was een 'oude rot in het vak'. Hij zit al een ruime veertig jaar op het dak. Die alles afweet van het vak, en alles weet hoe te doen. Een man met hart en ziel bij het dak. Hij heeft me al de fijne kneepjes van het vak bijgebracht.


Het blijft altijd specialistisch handwerk, wat niet in te wisselen is voor een robot of een geautomatiseerd proces, waarbij geen denkwerk nodig is. Het is ook geen eenvoudig beroep, wat inwisselbaar is voor ieder ander.


Daarom is er jarenlange werkervaring nodig om vakman te worden.

Het blijft te alle tijde ambachtelijk handwerk, puur en duurzaam.


Tastbare trots, recht uit het hart:

'Mooi werk, dat uitdagend is en veel voldoening oplevert, je werkt lekker in de open lucht, het is heel gevarieerd en je laat altijd iets moois en tastbaars achter waar je trots op kunt zijn, hoe gelukkig kan je als mens toch zijn' ​​​​​​​