​​

Isolatie en timmerwerk

Een grondige aanpak

Een oud rieten dak is vaak niet geïsoleerd. Bij het renoveren word er dan ook vaak gekozen om gelijktijdig te isoleren. Als het oude dak er af gehaald is, word allereerst het dak grondig schoon gemaakt. Al het oude stof en het riet word weggeblazen. Zo ontstaat er een schone werkplek. Vervolgens worden al de panlatten verwijderd. Over de sporen word er horizontaal isolatie uitgerold, die op de naden zorgvuldig word vastgeplakt. Deze luchtdichte, dampremmende isolatie folie is zeer belangrijk, omdat deze zonder schade en netjes aan de binnenzijde moet worden aangebracht. Dit zorgt ervoor dat uw woonvocht niet in het rietpakket terecht zal komen. Over de isolatie word spano beplating aangebracht. Deze worden vastgeschroefd aan de sporenkap, zodat het een sterk geheel vormt. ​​​​​​​

Isoleren is een verstandige en duurzame keuze en geeft wooncomfort

De grote voordelen van ​​​​​​​het toepassen van een schroefdak zijn:

Er komt geen stof meer binnen.

De stookkosten gaan flink omlaag.

Isolatiewaarde (RC) wordt behoorlijk verhoogd.

Het dak heeft een uitstekende
brandveiligheid.

Verzekerings-premie wordt
​​​​​​​voordeliger.

velux of fakro Dakvensters

Bij het vernieuwen van een rieten kap word er vaak ook gekozen om nieuwe dakramen te plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat deze aan de binnenzijde goed worden geïsoleerd. Aan de buitenzijde word er met purschuim alle naden en kieren gedicht. Overigens is het goed om na te denken of een koepel of dakkapel mogelijk is. Hierdoor krijgt u boven meer ruimte en een mooi uitzicht. Laat u gerust informeren wat op uw woning mogelijk is.

‘Naast het rietdekken heb ik ook een ruime werkervaring opgedaan met het aanbrengen van een schroefdak, een rietdekker én timmerman tegelijk’

Corné Blokland

Knellingen

Het riet onder spanning

Overal waar riet over de rand van de onderconstructie steekt moet gezorgd worden voor “knelling”. Het riet komt zo onder spanning te staan. De knelling moet 40-60 mm bedragen. (afhankelijk van de te verwachten windbelasting ter plaatse) Het riet moet ongeveer 15 cm over de knelplank uitsteken, gemeten aan de binnenkant. De Vakfederatie adviseert het overstek van binnenkant breeuw ongeveer 50 mm. armer uit te voeren dan het overstek aan de buitenkant. Zo blijft de breeuw schoner.

Belangrijk aandachtspunt:

De knelling moet aan de bovenzijde arm worden uitgevoerd zodat geen hinderlijke spleet overblijft tussen de plank en het riet. Ik neem de moeite om met de elektrische schaaf de plank aan de binnenzijde te verjongen, dan sluit het riet naadloos aan op het knijpdeel! En krijg je het mooiste resultaat!

​​​​​​​

"Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om net zo netjes mijn werk te doen, alsof het mijn eigen huis is, en zo hoort het!

Dát is vakkundig timmeren."

luxueuze,
exclusieve
uitstraling

en hoge esthetische waarde