​​​​​​Houtkachel met een rieten dak?

U kunt gerust veilig stoken onder een rieten dak!


Kan je op een koude winterdag met een gerust hart de houtkachel aanzetten?


Natuurlijk! Riet is niet zo brandbaar als menigeen denkt Een houtkachel onder een rieten dak is dan ook geheel geen probleem, Heeft u een bestaande schoorsteen of rookkanaal van voldoende diameter dan kunt u deze probleemloos gebruiken. Het is wel belangrijk, dat waar de pijp door het rieten dak gaat, een vierkante omkokering wordt gemaakt van fermacell, brandwerend gips. Tussen de pijp en het kistje kan het opgevuld worden met brandwerende isolatie.


Plaatsing dakdoorvoer

Het indekdeel met de loodslabbe word vervolgens in het riet gedekt, zo hoog mogelijk tegen de nok voor de beste trek.

Een vonkenvanger is verstandig, zeker bij een traditionele kap!


De bedoeling is duidelijk: vonken en bijvoorbeeld stukjes brandend papier die met de warme lucht in het rookkanaal opstijgen worden uiteindelijk door het gaas tegengehouden. En bereiken dus niet het rieten dak. Vaak wordt de functie vonkenvanger gecombineerd met een regenkap.


De mazen van het gaas mogen niet te groot zijn, de vonken zouden erdoor kunnen gaan, maar ook niet te klein, het gaas kan dan verstopt raken.

Er wordt vrijwel altijd gewerkt met roestvrij staal gaas met een maaswijdte van 8 mm, en een staaldraad dikte van 1 mm.

De totale netto doorlaat van een vonkenvanger (de gaten zonder het gaas) moeten tenminste drie keer zo groot zijn als de doorlaat van het rookkanaal.


Schoorsteen vegen is belangrijk!

Laat tenminste één keer per jaar de shoorsteen vegen en de vonkenvanger schoonmaken.

preventietips van UNIVé

Voor veilig stoken met een rieten kap!


Als je met voorzorgsmaatregelen brand weet te voorkomen, hoeft de brandweer geen brand te bestrijden. Dat is voor iedereen beter. Hier vind u daarom een paar praktische tips.​​​​​​​

Preventie-tips voor huizen met een rieten dak ››

Bron: Univé

1

De eerste en misschien wel de belangrijkste tip: gebruik je houtkachel vooral niet als het al een langere tijd droog is geweest.

2

Let ook goed op wat er gebeurt in je omgeving. Want brandgevaarlijke activiteiten daar kunnen evengoed brand veroorzaken.

3

Laat minstens één keer per jaar de schoorsteen vegen en de vonkenvanger schoonmaken en laat min. een keer per vijf jaar het rookkanaal inspecteren.

4

Zorg dat je goede detectie- en blusmiddelen hebt voor als het toch misgaat. Want hoe eerder je de brand opmerkt, hoe beter het is.

5

Gebruik de Zwitserse methode om het houtvuur aan te steken. Deze methode zorgt ervoor dat het vuur na enkele minuten rookvrij is.

6

Laat het haardvuur niet smeulend achter, maar laat het echt uitbranden. Of doof het met zand of zout. En ga zorgvuldig om met de as.

7

Stook in je haard alleen droog, schoon en ongelakt hout en gebruik geen spiritus of andere vloeibare brandstoffen.