​​​​​​​Mogelijke constructies

Twee manieren:

open Óf gesloten constructie

Een open constructie

De traditionele manier

De open constructie is het rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt. Het riet wordt op rietlatten gebonden met goot en naald. Er moet vanwege de techniek van het binden altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie. Het rietpakket doet hier in de praktijk NIET mee als isolerend pakket. Duidelijk zijn hier de sporen, rietlatten, de sprei- en rietlaag te zien. Het "open" karakter van het rietendak is ook van de binnenkant waar te nemen. Omdat de traditionele open constructie relatief brandgevaarlijk is, minder comfort (tocht) en stof met zich mee brengt, gaat de voorkeur van rietdekkers en opdrachtgevers in toenemende mate uit naar het aanbrengen van een gesloten constructie (schroefdak), hier worden de binddraden gebonden met goot en naald.

+

De voordelen

van een open constructie

- Een zeer beproefde methode.
- Een zeer lichte constructie met veelal een langere levensduur.
- Een optimale ventilatie zonder condensvorming.
- Optisch: het riet is van binnenuit zichtbaar.

-

De nadelen

van een open constructie

- Groot energieverlies boven verwarmde ruimtes door tocht.
- Voldoet niet aan huidige bouweisen, Rc= 0. Moeilijk verantwoord (aanvullend) te isoleren. Wanneer men dit toch doet, moet de kap van binnenuit dampdicht worden afgewerkt, wat zeer moeilijk is.
- Met deze constructie is het dak vrijwel niet “stofvrij” te krijgen.
- Relatief brandgevaarlijk (hogere opstal- en inboedelpremies).

Gesloten constructie

Het schroefdak, de moderne toepassing

Bij de gesloten constructie, ofwel het schroefdak, wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd. De spouw tussen riet en onderconstructie ontbreekt. Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerend pakket. De onderconstructie is luchtdicht. Er is dus een harde scheiding tussen binnen en buiten. Dit resulteert in een comfortabel en brandveilig rieten dak.
Een dergelijk dak heeft een Rc- waarde van 1,25 en hoger. Hiermee voldoet u daarmee aan de norm van het Bouwbesluit. Wordt een hogere isolatiewaarde verlangd, dan kan het plaatmateriaal vervangen worden door een isolatie schroefpaneel (dit heeft de voorkeur) of kan van binnenuit aanvullend worden geïsoleerd. Indien van binnenuit wordt geïsoleerd dan moet er altijd een dampdichte laag aan de binnenzijde van de isolatie worden aangebracht.

+

De voordelen

van een gesloten constructie
- Het riet werkt mee aan de isolatiewaarde (R=1,5).
- Kan voldoen aan nieuwste bouwregelgeving bij vernieuwen van rieten daken (mede afhankelijk van de gekozen onderconstructie).
- Hoge brandveiligheid (te verzekeren voor de prijs van een pannendak).
- Binnenzijde keurig afgewerkt (geen stof, geen tocht.).
- Bij toepassing op schroefpanelen is een grote overspanning mogelijk, dit levert een “schone” binnenzijde op, weinig gordingen.

-

De nadelen

van een gesloten constructie

- De methode is nieuw (18 mm. paneel - 1970, isolatiepaneel - 1990).
- Het lijkt duurder in uitvoering, vooral bij vernieuwing van een dak. Hier is de plaat extra, zonder dat dit terug kan worden verdiend op de onderconstructie of door tijdwinst bij het aanbrengen. De investering wordt echter terugverdiend op een lagere energierekening en lagere verzekeringspremies, opstal en inboedel.

Belangrijk:
Wanneer een schroefdak wordt toegepast of een gebonden constructie boven een isolatiepaneel, moet altijd gezorgd worden dat de onderconstructie tochtdicht is afgewerkt! Dus uitsparingen rond schoorstenen, dakkapellen, dakdoorvoeren en tussen de isolatiepanelen moeten zorgvuldig afgedicht worden met pur . Zo ook bij naden in de nok en ter plaatse van hoek- en kilkepers. Bij voorkeur combineren met een damdichte laag.


luxueuze,
exclusieve
uitstraling

en hoge esthetische waarde