excellent vakmanschap

nokkvorsten metselen

de 'finishing touch' van het werk van de rietdekker

De nok van het dak wordt afgedekt met nok- of rietvorsten. Deze vorsten worden met specie aan het riet vast gehecht. Hiermee wordt het rieten dak helemaal af gemaakt. Het is allereerst belangrijk om te werken met kwalitatief goede cement.

Daarbij is het belangrijk dat de cement een goede verhouding heeft, goed gemengd is, en niet te droog en niet te nat. Dit is van cruciaal belang voor de hechting aan de pan. Door met kwastwater de pan netjes schoon te maken, blijft er geen cementsluier achter, en krijg je het mooiste reslutaat.


Onder het kopstuk en onder de onderzoom moet een strook gaas worden toegepast. Dit wordt geadviseerd door de Vakfederatie Rietdekkers. Hiermee heeft de cement een sterke wapening en is de kans op losscheuren minimaal. De pannen mogen niet strak tegen elkaar aan liggen.

Nadat de keramische pannen ondervuld zijn met lang riet, kan het metselwerk beginnen.


Het mooiste weer om de nok te metselen is bij niet te warm en bewolkt weer. Als de cement erg snel opdroogt, kan het gemakkelijk losscheuren.

Dit werk is heel weersafhankelijk.


Als hier niet voldoende aandacht aan wordt gegeven, kan er cement van de nok loskomen, en naar beneden rollen. Je ziet weleens dat er na verloop van jaren de nok wordt gerepareerd, met als gevolg dat het een lappendeken word. Dit moet natuurlijk voorkomen worden.


Door met aandacht en zorgvuldigheid te werken, blijft de nok heel en heeft u er lang plezier van!


‘Nokvorsten metselen vind ik een van de mooiste klussen die er zijn,

Zo is het helemaal af, ik heb zeker eer van mijn werk'​​​​​​​

Hoogwaardig kwalitatief metselwerk,
met een fantastisch
eindresultaat!

dát is vakkundig metselwerk​​​​​​​