​​​​​​​Onderhoud
​​​​​​​van het dak

PReventief onderhoud verlengd de levensduur

Preventief onderhoud is voor een rieten dak altijd een goed idee. Dat wil zeggen, het dak bijhouden om te zorgen dat het echte onderhoud zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Wanneer storm- of vogelschade optreedt, zijn hier in eerste instantie zelden grote bedragen mee gemoeid. Een scheur in het metselwerk van de nok is ook zo hersteld. Laat men dit na, dan gaat het op die plaats inwateren en is men na verloop van tijd een veelvoud van het originele reparatiebedrag kwijt. Nog afgezien van eventuele vervolgschade. De laatste jaren hoort bij het preventieve onderhoud ook de bestrijding van algen en mossen.

Bestrijding van algen en mossen
is ook preventief onderhoud

De nokvorsten worden met een staalborstel netjes schoongemaakt. Als het mogelijk is word het dak met de hand schoongemaakt, en anders word met de heggenschaar de toplaag er af gezaagd. Omdat het dak eigendom is van de klant moet hier voorzichtig mee om worden gegaan. Niet zomaar de heggenschaar in het riet zetten, maar eerst kijken wat de beste manier is van schoonmaken. Dit is per dak verschillend. Met de heggenschaar wordt over het algemeen een paar centimeter meer riet verwijderd, maar het bespaart wel de arbeidskosten, omdat het veel sneller werkt. Hierbij is het belangrijk dat je de heggenschaar voorzichtig behandelt, zodat er weinig dakdikte verloren gaat.

Houd het dak zo schoon mogelijk, dan blijft het dak ook zo droog mogelijk.
​​​​​​​Hoe droger het dak, des te groter de duurzaamheid.

Algengroei en Glimmend groene aanslag

Een woning waarbij het rieten dak helemaal dicht geslipt is door de algen groei. Bij nat weer lijkt het vaak erger dan het echt is. Daarom moet dit werk gebeuren als het goed droog is. Bij deze woning is het langere tijd droog geweest, daarom zijn de algen gaan scheuren. Deze woning behoeft nodig onderhoud. Deze woning is nu 8 jaar oud, traditioneel met Nederlands riet gedekt. Dit is heel normaal onderhoud voor deze leeftijd.

Nu de rieten kap grondig is schoongemaakt van de algen, kan het weer goed opdrogen.
De breeuwen waren door de tijd heen rond afgesleten. Deze heb ik teruggetrokken en weer een scherpe rechte hoek aan geklopt. Ook de onderkant krijgt weer een strakke rand. Nadat hij geïmpregneerd is tegen mos en algen groei, word het dak iets lichter van kleur, en worden de laatste algen ook gedood. Nu kan het dak er weer jaren tegenaan.

Bomen

Ook bomen en struiken rond het huis moeten binnen de perken gehouden worden. Ze geven schaduw en belemmeren de drogende werking van de wind. Vuistregel: als een boom drupt, mogen de druppels zeker niet op het rieten dak terecht komen. Zelfs de schaduw van een boom op een dak heeft al een duidelijke negatieve invloed. Bladeren en dennennaalden moeten tenminste eens per jaar worden verwijderd.

Deze boerderij is traditioneel gedekt. Omdat dit dak goed kan ventileren in tegenstelling tot een schroefdak, zie je vaak dat er mossen op het dak zitten, in plaats van algen. Dit is goed met de hand schoon te maken.