rietdekker in hart en nieren

een interview met mij

Was rietdekker worden een jongensdroom, hoe ben je er toe gekomen?

Het gebeurde op een dag toen ik uit school kwam dat er thuis rietdekkers op ons dak bezig waren. Vanaf die dag is de interesse voor dit vak ontstaan. Ik had veel aandacht voor wat ze aan het maken waren, maar was nog veel te jong om al mee te kunnen werken. Die rietdekker zei dat asl ik 18 zou worden, meteen aan de slag kom gaan.

Een paar jaar later, op een open dag van een middelbare school was een andere rietdekker een klein dak aan het dekken in de school. Ter promotie van het rietdekkersvak. Dat sprak mij enorm aan. Na het afronden van de middelbare landbouwschool heb ik bij die rietdekker gesoslliciteerd, en daar is mijn carriere begonnen.




Wat was het eerste werk wat je deed als leerling rietdekker?

Mijn eerste werkdag was gelijk een grote hooiberg slopen, die vervolgens door de pakjespers moest. Ik weet nog hoe zwart ik er toen uit zag. Maar ook dat weerhield mij niet om rietdekker te gaan worden. Je eerste veelvuldige taak is het sjouwen. De rietbossen opbrengen, 5 á 6 op de schouder en lopen maar. Verschillende rietdekkers waren aan het dekken, en ik moest ze de voorraad aan sjouwen. En ik liet het me niet gebeuren dat ze stil kwamen te zitten. Dat is me eer te na. Zo heb ik veel daken compleet gesjouwd. Daar krijg je helemaal niks van, je word er sterk van! Moe en voldaan kan je 's avond erg goed slapen. En je leert gelijk riet selecteren. Het verschil tussen lange en korte, vol of sluik riet.

Later hand- en spandiensten bij het dekken om vervolgens de uiteindelijke kneepjes van het eigenlijke vak te leren. Te beginnen met het drijven met het drijfbord, en steken zetten met goot en naald. De rietdekker is letterlijk en figuurlijk van onder af aan begonnen.





Welke opleiding heb je gehad?

Rietdekken moet in de praktijd aangeleerd worden. Door een op een uitleg te krijgen en elke keer maar opnieuw proberen word het vak eigen gemaakt. Met je leermeester meekijken is heel belangrijk, en vervolgens leergierig van alles te vragen. Elke dag leer je er weer wat nieuws bij. Vakmanschap is moeilijk af te kijken, in de zin dat je het niet zomaar uit een boek kan leren. Er gaan jaren overheen om al de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Na 4 jaar werkervaring mag je beginnen met je vakopleiding rietdekkern. Dat diploma heb ik inmiddels al jaren op zak, maar alsnog leer ik nog altijd nieuwe dingen bij.

Wat is er mooi aan rietdekker zijn?

Het lekker in de buitenlucht bezig zijn. Met het nieuwe riet, wat zo heerlijk ruikt, lekker heel de dag bezig zijn. Genieten! Alleen het geluid van het drijfbord en de overvliegdende ganzen. De rust, heerlijk werken zonder beeldscherm. Het klantcontact is ook zo leuk. Je komt overal, elke keer weer in een ander dorp of andere polder. Het werken in weer en wind, dat is wat ik geweldig vind. Of het is genieten in de zon, of met een dikke ijsmuts over de oren werken, prachtig!



Wat is het meest voorkomende werk?

Wat ik het eeste doe is de aanleg van nieuwe rieten daken. Van luxueze villa, een vrijstaande bungalow tot karakteristiek rijksmonument. De hele dag 'in touw' zijn. Een paar honderd bossen verwerken, zodat je een mooi stuk omhoog komt met je dakstoelen. Tijdens het werk breng je veel in zicht.

Als het daarbij een mooie zonnige dag is, of heerlijk windstil weer, of juist een dag met veel wind. Ik kan me de hele dag flink uitleven. Dat vind ik het mooiste wat er is. Zodat je 's avonds moe en voldaan thuis kom.




Waarom vakkundig rietdekken.nl?

Allereerst om te laten zien hoe gefascineerd ik als persoon ben van vakmanschap. Ook wil ik een goede postitionering hebben in de rietdekkersmarkt. Een professionele uitstraling is dan ook op z'n plaats. Wat ik belangrijk vind, wat waarde heeft, is dat je mag laten zien dat je serieus met je vak bezig bent, en dat je de kundigheid in de vingers heb. Authentiek handwerk, door de jaren heen aangeleerd, dat is van waarde. Geen grootdoenerij, maar eenvoudig recht uit het hart.




Wanneer ben je tevreden?

Het dak -strak en vlak- en om de woninge -spic en span-

Je maakt het rieten dak altijd zo alsof het je eigen dak is. Zo goed doe je je best er op. Het is belangrijk om voldoende tijd te nmen om het af te ronden. Strakke lijnen op de breeuwen, hoekkepers, en dakkapellen zijn de blikvangers. Diet moeten gewoonweg altijd perfect recht lopen. Het oog van een rietdekker ziet veel meer dan de klant dat ziet. Dus als de rietdekker tevreden ben, dan is het goed. Daarbij is het belangrijk dat je als rietdekker er een goed gevoek bij heb als je het achterlaat. Dat als je wegrijd, dat je zet: 'Het is echt een plaatje geworden'. Je bent pas tevreden als de klant ook enthousiast is over zijn eigen dak. Naast dat de klant er enorm van geniet, geniet ook de hele buurt mee.

"Dit is toch genieten! Ik vind dat ik het mooiste beroep heb wat er is, hier kan geen kantoorbaan tegenop!"