Er is een bekende grap en die gaat zo: (Bron VFR)


Er is een techneut die een echt talent heeft om machines te repareren. Nadat hij zich 30 jaar vol heeft ingezet voor zijn werkgever gaat hij met pensioen. Enige jaren later belt het bedrijf op omdat ze een vrijwel onoplosbaar probleem hebben met een heel dure machine. Ze probeerden alles maar niets lukte. Ten einde raad belden ze daarom met de techneut die in het verleden zoveel problemen had opgelost.


De techneut pakte met frisse tegenzin het probleem aan. Hij verdiepte zich een dag in de machine en aan het einde van de dag zette hij met een krijtje een x bij een onderdeel en sprak: hier zit jullie probleem. Het onderdeel werd uitgewisseld en de machine werkte weer als vanouds. Het bedrijf ontving een rekening van 10.000 Euro voor zijn dienst. Het bedrijf eiste een gespecificeerde rekening. De techneut antwoordde kort en bondig:


- 1 krijtstreepje € 1,00

- Weten waar dit aan te brengen €9999,00


De rekening werd volledig voldaan en de techneut ging verder met zijn pensionering.


Hier kunnen veel ambachtslieden wat van leren: Een Vakman krijgt niet alleen voor de materialen betaald die hij verwerkt en de uren die hij daarmee bezig is. Maar vooral ook voor alle kennis en kunde waarmee hij deze verwerkt (en die hij over de jaren verzameld heeft). De klant betaalt niet alleen voor het product maar betaalt ook een vergoeding voor het vakmanschap dat niet iedereen heeft. Als u een echte vakman bent en u kunt een iets beter dak maken dan uw collega dan heeft u recht op een hogere prijs omdat de klant met uw prestatie beter af is. Bovendien moet de klant ook nog betalen voor uw investeringen in materieel en personeel, in scholing en verkoopinspanning. En natuurlijk voor uw boekhouder, snipperdagen en uw pensioen. Een goed Vakman kan ook dit aan de klant uitleggen. Sommige rietdekkers zitten op dit moment al voor meer dan een jaar vol. Dan is de vraag naar uw expertise dus zo groot dat u nauwelijks aan de vraag kunt voldoen. Laat u de klant ook voor pensioen betalen ... of alleen voor loon en materiaal?